Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Φοινικέλαιο

Αν το ξέρετε ή όχι, το φοινικέλαιο είναι σχεδόν βέβαιο ότι ένα μέρος της ζωής σας. Υπάρχει στο σαμπουάν σας,στο παγωτό σας,στην  μαργαρίνη σας - και τώρα ακόμα και  στα βιοκαύσιμα - Ολα περιέχουν αυτό το δημοφιλές φυτικό λάδι. Αλλά  το φοινικέλαιο όλο και περισσότερο συνδέεται με την αποψίλωση των δασών και γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να καταστήσει την παραγωγή του πιο βιώσιμη σε χώρες όπως η Ινδονησία και τη Μαλαισία. 



Η χαμηλή τιμή του το κάνει ελκυστικό αλλά τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και οι Οικολογικές Οργανώσεις προειδοποιούν για τις επιπτώσεις στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
 Το φοινικέλαιο, το οποίο εξάγεται από τον καρπό του ελαιοφοίνικα στην Αφρική με πολύ χαμηλό


 κόστος παραγωγής και το οποίο επί του παρόντος είναι το πρώτο σε κατανάλωση στον κόσμο. Αντιπροσωπεύει το 1/3 των φυτικών ελαίων που παράγονται διεθνώς, σε δεύτερη θέση μετά το σογιέλαιο.
Χρησιμοποιείται σε ποσοστό 80 % στη βιομηχανία γεωργικών προϊόντων διατροφής, ενώ το υπόλοιπο 20 % διοχετεύεται στους τομείς των καλλυντικών και των βιοκαυσίμων. Η Ινδονησία, η Μαλαισία, τα νησιά Βόρνεο και Σουμάτρα παράγουν από μόνα τους συνολικά περισσότερο από το 85 % της παγκόσμιας παραγωγής.
Αυτή η εντατική και εκθετική καλλιέργεια (οι επιφάνειες έχουν φτάσει μέχρι και να πενταπλασιαστούν σε 20 χρόνια) προκαλεί ήδη περιβαλλοντική καταστροφή και μακροπρόθεσμα θα μπορούσε κάλλιστα να προκαλέσει και υγειονομικές καταστροφές, όπως προειδοποιούν οι οικολογικές οργανώσεις ενώ σχετικό ερώτημα έχει τεθεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
«Η βιοποικιλότητα των περιοχών καταστρέφεται μαζικά», υποστηρίζει ο Κλέμενς βαν ντε Ζαντ από την περιβαλλοντική οργάνωση Germanwatch, σε δηλώσεις του στο Deutche Welle. «Στις φυτείες κοκοφοίνικα συναντάμε μόνο ένα 10% όλων των ειδών πουλιών. Τα παρθένα δάση καίγονται, τα στρώματα από τύρφη πιάνουν φωτιά και αυτό οδηγεί σε τεράστια έκλυση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: