Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Κάνετε μια σωστή κίνηση, όσοι έχετε την πυλωτή κάτω από τα πόδια σας, και ανεβάστε τον χειμώνα 30 % την θερμοκρασία του σπιτιού σας.

  Σε κάθε διαμέρισμα που είναι επάνω από πυλωτή , η όποια θερμική άνεση θα μπορούσε να απολαύσει ο ένοικος, πάει περίπατο, γιατί ο άνθρωπος κρυώνει συνήθως από τα πόδια.

Μια εξωτερική Θερμομόνωση πυλωτής είναι πανεύκολη και χωρίς πολλά έξοδα , αν πιάνουν λίγο και τα χέρια σας.


 Η πυλωτή (ή πιλοτή, όπως είναι και ο σωστός όρος που έχει γαλλική προέλευση) χρειάζεται θερμομόνωση περισσότερο ίσως από τις υπόλοιπες όψεις του σπιτιού.
Κάτω από την πυλωτή ,δημιουργούνται  ψυχρά αέρια ρεύματα τον χειμώνα, που ανάλογα με την εσωτερική μόνωση των τοίχων βοηθούν στο να ρίξει την θερμοκρασία από 20 - 40 %.


Η εξωτερική μόνωση επίσης, σταματά το προβλήματα με τις συμπυκνώσεις -«ιδρώνουν οι τοίχοι» όπως λένε- και την ανάπτυξη μούχλας.

Θα μπορούσε βέβαια να γίνει θερμομόνωση της πυλωτής από μέσα, αλλά μια τέτοια λύση δεν θα ήταν καθόλου πρακτική και εύκολη κατασκευαστικά.
 Εξάλλου θα χάνατε την τεράστια θερμική μάζα της πλάκας του μπετόν. Με απλά λόγια, δεν θα μπορούσατε να εκμεταλλευθείτε την ικανότητα θερμοσυσσώρευσης που έχει μπετόν.





Συνεπώς θα πρέπει να προσανατολισθείτε σε εξωτερική θερμομόνωση της πλάκας αλλά και στις κολώνες, γιατί όσο και αν ακούγεται παράξενο από αυτές περνά συνεχώς το κρύο στην πλάκα ενώ από τον αέρα το κρύο έρχεται με δόσεις...




Το υλικό που χρειάζεται είναι πολύ φτηνό και συνήθως είναι η  εξηλασμένη πολυστερίνη, διογκωμένη πολυστερίνη, γραφιτούχα διογκωμένη πολυστερίνη, πετροβάμβακας κλπ. Όλα τα υλικά έχουν τα συν και τα πλην τους αλλά η δουλειά σας θα γίνει έτσι κι αλλιώς.

Αφορμή για να σας γράψω τις δικές μου συμβουλές, ήταν ένας γείτωνάς μου (ναι δεν έκανε διακοπές τον Αύγουστο) που κάθε απόγευμα τον βλέπω να δουλεύει στην πυλωτή με μεράκι....αυτό το κατάλαβα βέβαια γιατί πολλές φορές σιγοτραγουδά.

Ξεκινήστε το δικό σας έργο σαν του κυρίου Μανώλη , απ όπου και οι φωτογραφίες και τον χειμώνα θα με θυμηθείτε (αν κάνετε και κλικ στη πρώτη φωτο θα γνωρίσετε και τον κ.Μανώλη  )





 .Θείος Κώστας









Δεν υπάρχουν σχόλια: