Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Κοζάνη: Στο «κόκκινο» η ατμοσφαιρική ρύπανση

Ειδήσεις Περιβάλλον:
Σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκαν σημαντικές υπερβάσεις των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους στη Κοζάνη.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News», οι ερευνητές του Εργαστηρίου Φυσικής του ΑΠΘ πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή και  διαπίστωσαν σημαντικές υπερβάσεις των ορίων της ΕΕ για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους στην Ποντοκώμη και το Μαυροδένδρι της Δημοτικής Ενότητας Δημητρίου Υψηλάντη στην Κοζάνη.
Σύμφωνα με την έρευνα, υπερβάσεις των ορίων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σημειώθηκαν το 2009 στο 29% των ημερών του χρόνου στην Ποντοκώμη, τη στιγμή που η σχετική νομοθεσία ορίζει ότι τα όρια αυτά δεν πρέπει να ξεπερνιούνται για ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των ημερών ετησίως.
Το αντίστοιχο ποσοστό για το 2010 μειώθηκε στο 20%.
Για την περιοχή του Μαυροδενδρίου, δεν υπήρξαν μετρήσεις για ένα πλήρες έτος, ωστόσο από τα υπάρχοντα στοιχεία προκύπτουν ελαφρώς μικρότερες συγκεντρώσεις από εκείνες της Ποντοκώμης.
Ο υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος, Αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Δημήτρης Μελάς, επισήμανε ότι μεγαλύτερος αριθμός υπερβάσεων των ορίων για την ατμοσφαιρική ρύπανση σημειώνεται στην Πτολεμαϊδα, ενώ επίσης υψηλά ποσοστά καταγράφονται και στην περιοχή της Φλώρινας.
Ο κ. Μελάς τόνισε ότι η ρύπανση οφείλεται κατά 55% με 60% στη δραστηριότητα της ΔΕΗ στην περιοχή και συγκεκριμένα στη λειτουργία των ορυχείων και των ατμοηλεκτρικών σταθμών (ΑΗΣ).
Ωστόσο, ο καθηγητής εφιστά την προσοχή σε ένα ιδιαίτερο φαινόμενο που ονομάζεται καπνισμός και παρατηρείται τις πρώτες πρωινές ώρες όταν συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες νέφους στην ατμόσφαιρα.
«Το νέφος που σκεπάζει την περιοχή δημιουργείται το πρωί γιατί τότε αλλάζουν οι συνθήκες της ατμόσφαιρας. Ενώ τις βραδινές ώρες η ατμόσφαιρα είναι ευσταθής και οι ρύποι πέφτουν κατακόρυφα στο έδαφος, το πρωί η αστάθεια της ατμόσφαιρας παρεμποδίζει τις κατακόρυφες κινήσεις και έτσι διατηρεί στον αέρα τους ρύπους. Το φαινόμενο αποκλιμακώνεται αργότερα όσο περνά η ώρα και οι περιβαλλοντικές συνθήκες βελτιώνονται» τόνισε χαρακτηριστικά.
Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: