Ενώ η αντίθεση στην ατομική ενέργεια έχει αυξηθεί στην Ιταλία μετά από τα ατυχήματα στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έθεσε σε παύση την Τρίτη το πρόγραμμα επιστροφής στα πυρηνικά και ανακοίνωσε «μια νέα ενεργειακή στρατηγική» σε μια απροσδιόριστη ημερομηνία.
Η κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα μια τροπολογία στο Ν.Δ. 34 που εξετάζονταν αυτές τις ημέρες στη Γερουσία, η οποία προβλέπει την κατάργηση των κανόνων σχετικά με το πρόγραμμα τοποθέτησης, παραγωγής και δραστηριότητας πυρηνικών μονάδων στο εθνικό έδαφος, σύμφωνα με ένα επίσημο ανακοινωθέν.
Εάν εγκριθεί η τροπολογία αυτή, σχεδόν βέβαιο δεδομένης της πλειοψηφίας που έχει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Βουλή, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο «ορισμό μιας νέας εθνικής ενεργειακής στρατηγικής που θα λάβει υπόψη τις κατευθύνσεις που θα θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αρμόδιοι εθνικοί οργανισμοί», αναφέρει το ανακοινωθέν.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Παόλο Ρομάνι, η νέα στρατηγική που «θα καλύψει
«Είναι σημαντικό να κοιτάξουμε μπροστά και να χρησιμοποιήσουμε τις καλύτερες διαθέσιμες τεχνολογίες για την παραγωγή καθαρής ενέργειας, ιδιαιτέρα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πράσινης ενέργειας», διευκρίνισε.
Κυβερνητικοί σύμβουλοι εκτίμησαν ότι αυτό δεν αποκλείει εντελώς τα πυρηνικά από τον ιταλικό ορίζοντα.
Αλλά ο Υπουργός Ρομπέρτο Καλδερόλι, που είναι υπέρ της απλούστευσης των κανονισμών, διαβλέπει ότι αυτό ισοδυναμεί με την εγκατάλειψη της ατομικής ενέργειας.
Ο Καβαλιέρε φαίνεται λοιπόν ότι αποφάσισε να θάψει ένα από τα σημαντικότερα σχέδια που ανακοίνωσε μόλις επέστρεψε στην εξουσία το 2008 με στόχο τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ιταλίας, καθώς και της μείωσης της τιμής της Κιλοβατώρας.
Μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου στην Ιαπωνία και τα πυρηνικά ατυχήματα στα εργοστάσια της Φουκουσίμα, η κυβέρνηση είχε ψηφίσει καταρχήν ένα μορατόριουμ ενός χρόνου για τη διαδικασία επιστροφής στα πυρηνικά, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των δοκιμών αντοχής στις ευρωπαϊκές πυρηνικές μονάδες, ώστε να σκεφτούν το ζήτημα της ασφάλειας, δεδομένου ότι η Ιταλία είναι μια σεισμική χώρα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε προγραμματίσει να το επιμηκύνει σε δύο χρόνια διότι « ένα χρόνο δεν θα ήταν αρκετό για να καθησυχάσει τους Ιταλούς».
Ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης αμφισβητούν το κατά πόσον η κατάργηση του προγράμματος δεν είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει τη διενέργεια του δημοψηφίσματος σχετικά με τα πυρηνικά στις 12 και 13 Ιουνίου και να επαναπροτείνει τη κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων μετά από ένα χρόνο.
Η τροπολογία αυτή είναι «μια ακόμη απάτη της κυβέρνησης», διαπίστωσε ο Αντόνιο ντι Πέτρο, ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης «Ιταλία των Αξιών», απαιτώντας μια τροπολογία που να δηλώνει μόνιμα «όχι στα πυρηνικά».
Κατά τον ίδιο, ο κ. Μπερλουσκόνι ελπίζει να αποθαρρύνει τα πλήθη να έρθουν στις κάλπες στις ίδιες μέρες σε άλλα δύο δημοψηφίσματα, από τα οποία το ένα ενάντια σε έναν νόμο που του παρέχει μερική ποινική ασυλία.
Πρόκειται για ένα «μακιγιάρισμα» για να «κερδίσει χρόνο, ώστε να αποτρέψει τους Ιταλούς να εκφράζονται μέσω του δημοψηφίσματος και να προτείνει τα πυρηνικά πάλι σε ένα χρόνο», πρόσθεσε ο διευθυντής της Greenpeace Ιταλίας, ο Γκιουσέπε Ονούφριο.
Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία ενίσχυσε τις ήδη έντονες αντιδράσεις στην Ιταλία, όπου η πυρηνική ενέργεια είχε ήδη εγκαταλειφθεί το 1987 μέσω δημοψηφίσματος μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ.
Η Ρώμη είχε θέσει ως στόχο να καλύψει μέχρι το 2030 το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά καύσιμα.
Η Ιταλία θα άρχιζε την κατασκευή εργοστασίων το 2014 για θέση σε λειτουργία το 2020.
Η γαλλική EDF (Electricite de France) και η ιταλική Enel είχαν έρθει σε συμφωνία το 2009 για την κατασκευή τεσσάρων ιταλικών αντιδραστήρων EPR.
Το αφεντικό της Enel, Φούλβιο Κόντο ερωτηθείς μετά το μορατόριουμ του Μάρτιου ανέφερε ότι σε περίπτωση εγκατάλειψης του ατόμου, η Enel θα αναπτύξει «περισσότερο άνθρακα και ανανεώσιμες πηγές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου