Ο Στρος Καν έφυγε, έρχονται άλλοι Στρος Καν. Η επίσημη παραίτηση του “ατακτούλη” επικεφαλής του ΔΝΤ ανοίγει το χορό της διαδοχής και ασφαλώς έχει και μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Για να ξέρουμε ντε με ποιον θα έχουμε να κάνουμε και ποιος θα μας στριμώξει στον τοίχο τα επόμενα χρόνια.
Πολλοί αναφέρουν ορισμένα ονόματα ότι είναι δήθεν καλά για την ελληνική οικονομία, ότι θα μας βοηθήσουν κι ότι έχουν φιλελληνικά αισθήματα.
Θα πρέπει φυσικά να πούμε ότι πρόκειται περί γελοιότητας αφού το ΔΝΤ είναι κονκλάβιο που έχει σταθερή πολιτική, δεν έχει να κάνει με πρόσωπα. Άλλωστε και ο Στρος Καν… σοσιαλιστής και φίλος του πρωθυπουργού ήταν και τον κρέμασε στα μανταλάκια με τη συνέντευξή του σε γαλλικό κανάλι. Και φυσικά, οι όροι δανεισμού από το ΔΝΤ και οι σκληροί έλεγχοι δεν έδειξαν φιλελληνικά αισθήματα.
Εν πάση περιπτώσει, έχει αν μη τι άλλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον να δούμε ποιοι προαλείφονται για τη θέση καθώς ήδη έχει ξεσπάσει “πόλεμος” συμφερόντων για το πρόσωπο. Οι Ευρωπαίοι φυσικά δε θέλουν να χάσουν το δικαίωμα να μπει στο ΔΝΤ κάποιος από τη Γηραιά Ηπειρο. Στηρίζουν λοιπόν τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών του Σαρκοζί, Κ. Λαγκάρντ η οποία σε πολλές περιπτώσεις έχει εκφραστεί με λόγια συμπάθειας και στήριξης για την Ελλάδα.
Παίζει επίσης το όνομα του Γκ. Μπράουν, μάλλον αποτυχημένου πρωθυπουργού της Βρετανίας, αλλά και του πρώην υπουργού Οικονομικών της ίδιας χώρας, Άλιστερ Ντάρλινγκ.
Παίζουν επίσης δυνατά τα ονόματα του Τούρκου, Κ. Ντερβίς, αλλά είναι μάλλον δύσκολο να προτιμηθεί αφού είναι μουσουλμάνος και την παρούσα στιγμή δεν είναι έτοιμοι να αναθέσουν σε μουσουλμάνο τη διαχείριση του… θησαυροφυλακίου του πλανήτη.
Υπάρχουν επίσης υποψήφιοι από την Αίγυπτο, τη Ν. Αφρική αλλά και ο Αξελ Βέμπερ, ισχυρός οικονομικός παράγοντας στη Γερμανία καθώς και ο Γ. Ακερμαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου