Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

To Spiegel ξαναχτυπά Πηγή:www.capital.gr

Συνεχίζει να προκαλεί το γερμανικό περιοδικό Spiegel με νέο άρθρο στην ιστοσελίδα του στο οποίο μιλά για την αίσθηση που προκάλεσε το δημοσίευμα της Παρασκευής περί διαπραγματεύσεων αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.







«Το δημοσίευμα της Παρασκευής στην ιστοσελίδα του Spiegel ταρακούνησε την Ευρώπη», αναφέρει σημερινό άρθρο με τίτλο «η μόνη πραγματική λύση για την Ελλάδα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους της».

Το άρθρο αναφέρει πως η μυστική συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο την Παρασκευή έγειρε υποψίες πως σύντομα μπορεί να χρειαστεί να καταρτιστεί ένα δεύτερο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας. Παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έσπευσε το Σάββατο να διαψεύσει το δημοσίευμα του Spiegel, χαρακτηρίζοντάς το «προβοκάτσια», την Κυριακή μαθεύτηκε πως οι υπουργοί Οικονομικών των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών οικονομιών, μεταξύ των οποίων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας έχουν ήδη συμμετάσχει σε πολυάριθμες μυστικές συναντήσεις με αντικείμενο την





αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ, όπως ανέφερε η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Το σημερινό άρθρο του Spiegel παραθέτει έναν αριθμό δημοσιευμάτων γερμανικών εφημερίδων που «προαναγγέλουν» τον ερχομό ενός δεύτερου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα, εφορμούμενα από την προσπάθεια των πολιτικών να αποκρύψουν τη μυστική συνάντηση της Παρασκευής ή χαρακτηρίζουν αναπόφευκτη μια αναδιάρθρωση ή ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Προειδοποιούν ωστόσο πως μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και μπορεί να θυμίσει εποχές… Lehman Brothers.

Αναλυτικότερα, η κεντροαριστερή Süddeutsche Zeitung γράφει:

«Σπάνια βλέπουμε πολιτικούς να φέρονται τόσο ανεύθυνα όσο την Παρασκευή το βράδυ. Σε Βερολίνο, Βρυξέλλες, Παρίσι, Ρώμη και Λουξεμβούργο, στελέχη σιωπούσαν, παραπλανούσαν ή και ψεύδονταν. Και όλα αυτά απλώς για να κρατήσουν μυστική μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στην οποία –όπως ειπώθηκε αργότερα- λίγες μόνο απόψεις εκφράστηκαν για την Ελλάδα… και δεν ελήφθη καμία απόφαση».

Ο συντάκτης του άρθρου αναρωτιέται «ποιος στο μέλλον θα πιστέψει πως η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται να αφήσει την Ευρωζώνη, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup ηγείται της απάτης».

Από την πλευρά της η Handelsblatt γράφει:

«Ο μόνος τρόπος να λυθεί το ελληνικό πρόβλημα είναι η ανακούφιση της χώρας από ένα μέρος του χρέους. Οι πιστωτές της χώρας θα πρέπει να προθυμοποιηθούν να αποποιηθούν μέρος των τόκων κι επίσης να τροποποιήσουν τους όρους των δανείων. Κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση δεν θα επηρέαζε μόνο τους ιδιώτες επενδυτές, όπως ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία και τράπεζες. Θα λάβωνε και τους φορολογούμενους.

Δύο λύσεις εντοπίζονται σύμφωνα με την Handelsblatt: «Η Ευρωζώνη μπορεί να αυξήσει τα δάνεια της προς την Ελλάδα κατά ένα διψήφιο ποσό και την ίδια στιγμή να βελτιώσει τους όρους αποπληρωμής».

«Επιπρόσθετα η νομισματική ένωση θα μπορούσε να επεκτείνει την περίοδο αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας για δεύτερη φορά, από τα 7,5 χρόνια που είναι τώρα στα 10 χρόνια, δίνοντας έτσι περισσότερο χρόνο στη χώρα να βρει την έξοδο από την ύφεση».

Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα. Αν η Ελλάδα αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ θα πτωχεύσει. Η δραματική υποτίμηση της δραχμής θα καταστήσει την Ελλάδα ανίκανη να αποπληρώσει το εθνικό της χρέος που είναι υποτιμημένο σε ευρώ. Οι κερδοσκόποι θα πόνταραν στην επόμενη αποχώρηση από την Ευρωζώνη. Αυτό το σενάριο προβλέπει ουσιαστικά το τέλος του ευρώ».

Αναφερόμενη, στο δημοσίευμα του Spiegel και τα όσα επακολούθησαν η συντηρητική Die Welt σημειώνει:

«Τα γεγονότα της Παρασκευής μας σοκάρουν ακόμη».

«Οι εξελίξεις, ωστόσο, δείχνουν ένα πράγμα: πως η κρίση του ευρώ δεν έχει λήξει, διαφορετικά τέτοιες ειδήσεις δεν θα προκαλούσαν τέτοια αναταραχή».

«Αρκεί να φανταστεί κανείς το εξής σενάριο. Η Ελλάδα βγαίνει από την Ευρωζώνη. Αρχικά, αυτά ακούγονται καλά νέα. Εμείς οι υπόλοιποι, σκληρά εργαζόμενοι Ευρωπαίοι (του βορρά)δεν θα χρειάζεται να καλύπτουμε τα χρέη των τεμπέληδων του νότου. Θα τους δινόταν επίσης μια ευκαιρία να μειώσουν το υφιστάμενο χρέος τους μέσω της αναδιάρθρωσης. Και το υποτιμημένο τους νόμισμα, θα τους βοηθούσε να μειώσουν το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας».

Αυτό ωστόσο που εκ πρώτης όψεως φαίνεται σαν νίκη, θα  μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες. Αν η Ελλάδα έπαιρνε το ρίσκο να κάνει το απίθανο (και να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη), οι τράπεζες της θα χρεοκοπούσαν και θα έπρεπε να κλείσουν. Τα ελληνικά ομόλογα δεν θα είχαν αξία. Οι τράπεζες δεν θα είχαν τη δυνατότητα να στραφούν στην ΕΚΤ για ρευστότητα. Το κράτος για ένα διάστημα δεν θα πλήρωνε μισθούς. Τα νοσοκομεία δεν θα έπαιρναν χρήματα για να αγοράσουν φάρμακα. Κι επειδή η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα φοβούνταν μήπως τους συμβεί το ίδιο, θα μετέφεραν τα κεφάλαια τους σε άλλες χώρες… Δεν είναι δεδομένο πως το ευρωσύστημα θα κατέρρεε, αλλά θα μπορούσε».


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: