Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Θεραπείες για την παχυσαρκία βασισμένες στη νικοτίνη


Θεραπείες για την παχυσαρκία βασισμένες στη νικοτίνη




Θεραπείες βασισμένες στη …νικοτίνη θα μπορούσαν να θέσουν υπό έλεγχο την παχυσαρκία. Αυτό υποστηρίζουν με δημοσίευσή τους στην έγκριτη επιθεώρηση Science ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γέιλ και το Κολέγιο Ιατρικής Μπέιλορ στο Χιούστον, μετά τον εντοπισμό μιας ομάδας νευρώνων του εγκεφάλου οι οποίοι «κόβουν» την όρεξη στους καπνιστές.

Στο άρθρο τους οι επιστήμονες περιγράφουν πειράματα σε ποντίκια από τα οποία προέκυψε ότι η νικοτίνη ενεργοποιεί τους συγκεκριμένους νευρώνες οι οποίοι με τη σειρά τους αποστέλλουν σήμα στον οργανισμό σχετικά με την έλευση του κορεσμού.

Ετσι, όπως σημειώνουν, θεραπείες που βασίζονται στη νικοτίνη ίσως θα μπορούσαν μελλοντικά να βάλουν «φρένο» στην επιδημία της παχυσαρκίας.

Συνδυασμός πειραμάτων

Οι ερευνητές υπέβαλαν τα πειραματόζωα σε έναν συνδυασμό μοριακών, φαρμακολογικών, συμπεριφορικών και γενετικών πειραμάτων. Ανακάλυψαν ότι η νικοτίνη ενεργοποιεί ορισμένους υποδοχείς στο αποκαλούμενο υποθαλαμικό σύστημα μελανοκορτίνης, ένα δίκτυο νευρώνων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.

Στη συνέχεια οι υποδοχείς αυτοί αυξάνουν τη δραστηριότητα των νευρώνων της προ-οπιομελανοκορτίνης (POMC), οι οποίοι είναι γνωστό ότι συνδέονται με την παχυσαρκία τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο.

Όταν ποντίκια που εμφάνιζαν έλλειψη του μονοπατιού POMC εκτέθηκαν σε νικοτίνη, δεν εμφάνισαν μείωση του βάρους τους. Αντιθέτως τα ζώα που διέθεταν το συγκεκριμένο μονοπάτι έχασαν βάρος.

Διαφορετικοί από τους υποδοχείς του …τσιγάρου

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι οι υποδοχείς που επιδρούσαν στην παχυσαρκία δεν ήταν οι ίδιοι με εκείνους που «γεννούν» την επιθυμία για τσιγάρο στους καπνιστές. Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό καθώς μελλοντικά θεραπείες θα μπορούν να βοηθούν στη μάχη με τη …ζυγαριά χωρίς να μεταφράζονται και σε έναρξη της βλαβερής συνήθειας του καπνίσματος.

Η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ Μαρίνα Πιτσιότο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα μπορούμε να έχουμε ένα φάρμακο με βάση τη νικοτίνη το οποίο θα στοχεύει επιλεκτικά τα κύτταρα που εμπλέκονται στην παχυσαρκία χωρίς να προκαλεί την επιθυμία για κάπνισμα. Όπως είδαμε είναι πιθανό να επιτύχουμε καταστολή της όρεξης χωρίς όμως να ενεργοποιήσουμε παράλληλα τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου».

Απαιτούνται κλινικές δοκιμές

Η καθηγήτρια προειδοποίησε πάντως ότι απαιτούνται κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους προκειμένου να αποδειχθεί ότι μια θεραπεία βασισμένη στη νικοτίνη δεν θα έχει παρενέργειες, κυρίως σε ό,τι αφορά την αρτηριακή πίεση. Όπως ανέφερε, ένα τέτοιο φάρμακο θα μπορούσε να κινητοποιήσει καπνιστές που αυτή τη στιγμή φοβούνται να κόψουν το τσιγάρο για να μην πάρουν βάρος, να λάβουν τη μεγάλη απόφαση. «Μπορεί επίσης να βοηθήσει ανθρώπους που ξεκινούν το κάπνισμα για να ελέγξουν το βάρος τους. Είναι τραγικό να σκέφτεται κάποιος ότι ένας άνθρωπος θα ξεκινούσε το κάπνισμα για αυτόν τον λόγο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: