Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Κυριακάτικο μενού


Κυριακή, αύριο και η κουζίνα πρέπει να έχει την τιμητική της. Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο πνιγμένο στην μπύρα ήταν η ομόφωνη απόφαση του οικογενειακού συμβουλίου για το κύριο πιάτο. Όσον αφορά στη σαλάτα, ο καθένας είχε την δική του άποψη, αλλά τελικά όλοι συμβιβάστηκαν με μια δροσερή ταμπουλέ. Το γλυκό που ακολούθησε το γεύμα ήταν η αποθέωση. Κέικ σοκολάτας με γλάσο. Σοκόλαση!
 
Κοτόπουλο με μπύρα
Χρειαζόμαστε:
1 κοτόπουλο
4-5 πατάτες  κομμένες κυδωνάτες
2 κουτάκια μπύρα
Χυμό από 1 λεμόνι
½ φλιτζάνι μουστάρδα
3-4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
Αλάτι, πιπέρι
Λίγη ρίγανη
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο  
Πως το φτιάνουμε:
Πλένουμε καλά και σκουπίζουμε το κοτόπουλο. Το τοποθετούμε σ’ ένα ταψί. Το περνάμε με τις λεμονόκουπες και αλατοπιπερώνουμε. Αραιώνουμε τη μουστάρδα με λίγο νερό (3-4 κουταλιες) και ανακατεύουμε με το λιωμένο σκόρδο και το λάδι. Αλείφουμε το κοτόπουλο με το μίγμα. Σε μια λεκανίτσα αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις ανακατεύουμε με το μίγμα μουστάρδας.  Τις προσθέτουμε στο ταψί. Λούζουμε το φαγητό με τη  μπύρα. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C  για δύο ώρες. 30 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα για να ροδοκοκκινίσει το κοτόπουλο.
 
Ταμπουλέ
Χρειαζόμαστε:
1 κούπα πλιγούρι
2 κούπες νερό
2-3 ντοματούλες
½ αγγουράκι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ ματσάκι μαϊντανό
Λίγο φρέσκο δυόσμο
½  φλιτζάνι χυμό λεμονιού
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι  - πιπέρι
Προαιρετικά 1 κουταλάκι του γλυκού μπαχαρικά (κανέλα, τριμμένο μπαχάρι, γαρίφαλο και γλυκάνισο) εγώ τα αποφεύγω γιατί στα παιδιά δεν αρέσουν τόσο μπερδεμένες γεύσεις και αρώματα
Πως το φτιάνουμε:
Πλένουμε καλά το πλιγούρι, το βάζουμε σε ένα μπολ με το χυμό λεμονιού και του ρίχνουμε 2 κούπες βραστό νερό. Αφήνουμε για 20 περίπου λεπτά να απορροφήσει το νερό και να μαλακώσει. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τις ντομάτες, το αγγούρι, το δυόσμο και το μαϊντανό και τα προσθέτουμε στο πλιγούρι. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον. Λίγο πριν το σερβίρουμε ρίχνουμε το λάδι χτυπημένο μαζί με το λεμόνι.
 
Κέικ σοκολάτας με γλάσο
Χρειαζόμαστε:
500γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
¾ βιτάμ
2 φλιτζάνια ζάχαρη
4 αυγά
1 φλιτζάνι γάλα
150γρ σοκολάτα κουβερτούρα
Για το γλάσο
150γρ κουβερτούρα
3 κουταλιές της σούπας βιτάμ
Πως το φτιάνουμε:
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
Ρίχνουμε το αλεύρι στο μίγμα εναλλάξ με το γάλα.
Στο τέλος προσθέτουμε την λιωμένη κουβερτούρα. Βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένη φόρμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο Κελσίου για 50 – 60 λεπτά.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει καλά. Ξεφορμάρουμε. Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βιτάμ και τη ρίχνουμε πάνω στο κέικ. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί το γλάσο σε θερμοκρασία δωματίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: