(α) Θαλάσσια Αύρα
Η στεριά κερδίζει και χάνει θερμότητα πιο γρήγορα απ' ότι η θάλασσα. Την ημέρα θερμαίνεται γρηγορότερα από τη θάλασσα, δημιουργούνται ανοδικά ρεύματα, ο αέρας υψώνεται και βαρύτερα, ψυχρότερα ρεύματα αέρα από τη θάλασσα έρχονται να καταλάβουν τη θέση του αέρα που υψώθηκε, δημιουργώντας έτσι τη θαλάσσια αύρα.
(β) Απόγειος Αύρα
Τη νύκτα η στεριά ψύχεται γρηγορότερα από τη θάλασσα. Ανοδικά ρεύματα δημιουργούνται πάνω από τη θάλασσα και ψυχρός, κρύος αέρας πνέει από τη στεριά προς τη θάλασσα, δημιουργώντας έτσι την απόγειο αύρα. Η ένταση της απόγειας αύρας είναι μικρότερη από αυτή της θαλάσσιας, διότι οι θερμομετρικές διαφορές είναι μικρότερες τη νύκτα από ότι την ημέρα.
Παρατήρηση : Ο μουσσώνας είναι μία μεγάλη θαλάσσια και απόγειος αύρα με τη διαφορά ότι ο μουσσώνας έχει εποχιακή και όχι ημερήσια περίοδο.
(γ) Αύρα της κοιλάδας
Την ημέρα οι βραχώδεις βουνοπλαγιές θερμαίνονται γρηγορότερα απ' ότι οι κοιλάδες. Ανοδικά ρεύματα δημιουργούνται, ο αέρας υψώνεται και βαρύτερος αέρας πάνω από τις κοιλάδες ανεβαίνει προς τα πάνω να καταλάβει τη θέση του αέρα που υψώθηκε, δημιουργώντας έτσι την αύρα της κοιλάδας
Παρατήρηση : Ο άνεμος αυτός είναι πιο έντονος μέσα στις χαράδρες, στα λούκια και στις βάσεις των ορθοπλαγιών.
Προσοχή : Η ύπαρξη του ανέμου αυτού είναι σημάδι σταθερότητας του καιρού.
(δ) Αύρα του βουνού
Τη νύκτα, μετά το ηλιοβασίλεμα, οι βραχώδεις βουνοπλαγιές ψύχονται γρηγορότερα απ' ότι οι κοιλάδες. Ανοδικά ρεύματα δημιουργούνται στις κοιλάδες, ο αέρας υψώνεται και βαρύτερος, ψυχρότερος αέρας από τις πλαγιές του βουνού ρέει προς τα κάτω στις κοιλάδες, δημιουργώντας έτσι την αύρα του βουνού.
Παρατήρηση : Ο άνεμος αυτός είναι πιο έντονος μέσα στις χαράδρες, στα λούκια και στις βάσεις των ορθοπλαγιών.
Προσοχή : Η ύπαρξη του ανέμου αυτού είναι σημάδι σταθερότητας του καιρού
(ε) Κατεβατός άνεμος
Υγρές μάζες αέρα συναντώντας στη διαδρομή τους τις πλαγιές ενός βουνού ανεβαίνουν προς τα πάνω, ψύχονται και συμπυκνώνονται σχηματίζοντας μελανοφόρα σύννεφα τα οποία δίνουν βροχές και χιόνια. Έτσι, στις πλαγιές αυτές, αναπτύσσεται περισσότερο η βλάστηση και συσσωρεύεται αρκετό χιόνι τόσο ώστε να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης χιονοστιβάδων.Στη συνέχεια, οι μάζες του αέρα απαλλαγμένες τώρα από την υγρασία τους, κατεβαίνουν από τις υπήνεμες πλαγίες του βουνού. Ξηροί όπως είναι, οι κατεβατοί αυτοί άνεμοι, στεγνώνουν τις υπήνεμες πλαγίες και λιώνουν τα υπάρχοντα χιόνια. Για το λόγο αυτό, πολλές φορές τους αποκαλούν και χιονοφάγους ανέμους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου