Πριν μόλις μία εβδομάδα οι κάτοικοι της Βρετανίας και της Γαλλίας λούζονταν από τις ακτίνες του πυρωμένου φωτός του Ήλιου. Τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου μάλιστα η θερμοκρασία πλησίαζε τους 30 βαθμούς πάνω από το μηδέν, ενώ τώρα βλέπουμε να πέφτει απότομα προς τα κάτω.
Στη βόρεια Σκωτία πριν μερικές μέρες έπεσε χιόνι και σύμφωνα με τα προγνωστικά των Βρετανών μετεωρολόγων, ο ερχόμενος χειμώνας στην Ευρώπη θα είναι πολύ κρύος. Οι μετεωρολόγοι έβγαλαν τα συμπεράσματά τους πάνω στη βάση της ανάλυσης μερικών παραγόντων μαζί, και πρώτ’ απ’ όλα των αλλαγών της θερμοκρασίας και της έντασης των ρευμάτων στον Ατλαντικό.
Εκτός απ’ αυτό, κατά τη γνώμη των επιστημόνων, για τον ασυνήθιστο καιρό φταίει ο Ήλιος. «Ο αστέρας αυτός είναι αρκετά σταθερός, κάτι που εξασφαλίζει τη δυνατότητα ζωής στη Γη, αλλά η δραστηριότητά του αλλάζει περιοδικά», εξήγησε ο Σεργκέι Μπογκατσόφ, επιστήμονας του ρωσικού Ινστιτούτου Φυσικής:
«Ο Ήλιος μεταβιβάζεται από την κατάσταση υψηλής δραστηριότητας σε κατάσταση χαμηλής δραστηριότητας. Υπάρχει ένας βασικός κύκλος 11 ετών, δηλαδή, κάθε έντεκα χρόνια, γίνεται περισσότερο ή λιγότερο ενεργός. Υπάρχουν επίσης και κύκλοι πιο γενικού χαρακτήρα που διαρκούν εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια. Όταν τα χαμηλότερα επίπεδα συγκλίνουν σε ένα σημείο, τότε ο Ήλιος μπορεί να βυθιστεί σε κατάσταση κατάθλιψης. Τέτοιες περιπτώσεις είναι γνωστές από την ιστορία. Η τελευταία συνέβηκε στον 17-18 αιώνα, όταν η ενεργητικότητα του Ήλιου είχε κατασταλεί για 100 σχεδόν χρόνια.»
Στη Γη το φαινόμενο αυτό συνέπεσε με την λεγόμενη μικρή εποχή των πάγων, που συνοδευόταν από ανομβρίες, απότομη πτώση της θερμοκρασίας και τη μείωση της αγροτικής παραγωγής.
Τον τελευταίο καιρό, όπως λένε οι ειδικοί, ο Ήλιος βρίσκεται στη φάση μικρής δραστηριότητας του 11χρονου κύκλου του και έτσι εκπέμπει λιγότερη υπεριώδη ακτινοβολία, με αποτέλεσμα στα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας να εμφανίζονται διάφορες ανωμαλίες.
Οι μάζες κρύου αέρα π.χ. μετακινούνται προς την Αρκτική, προκαλώντας τη συρρίκνωση του βόρειου μέρους του Ατλαντικού ωκεανού και τη πτώση των ημερήσιων θερμοκρασιών στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, αργά το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Το γεγονός αυτό, κατά τη γνώμη μιας σειράς επιστημόνων, δείχνει ότι η Ευρώπη μπαίνει ξανά στη μικρή εποχή των πάγων. Με το τόσο ριζοσπαστικό συμπέρασμα δεν συμφωνεί ο Ρώσος επιστήμονας Σεργκέι Μπογκατσόφ:
«Τη παρούσα στιγμή ο Ήλιος δεν βρίσκεται σε έκτακτη κατάσταση. Σήμερα παρατηρούμε την έξοδο του Ήλιου από την κατάσταση ελάχιστης δραστηριότητας και την μετάβασή του σε όλο και πιο ενεργό φάση, η οποία θα πρέπει να οδηγήσει τον Ήλιο στο επίπεδο μεγαλύτερης δραστηριότητας στο τέλος του 2012 – αρχές του 2013. Αυτό σημαίνει, πως ως την οριστική αλλαγή της “ηλιακής διάθεσης” έχουμε ακόμα ένα έτος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου