Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Κοιμήσου και η τύχη σου δουλεύει…




Νέες έρευνες χτυπούν το προσωπικό καμπανάκι του καθενός μας, άγχος και κατάθλιψη, αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας, κακές διατροφικές συνήθειες. Μια δίνη που για καιρό υπήρχε στις ζωές μας και τώρα απλά την αναγνωρίσαμε.
Το ερώτημα που γεννάται πλέον είναι τι κάνουμε για όλα αυτά και πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ψυχραιμία και την προσωπική μας ηρεμία στο κέντρο του κυκλώνα; Ο ύπνος αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού η οποία σχετίζεται με την ομαλή λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου οι ιστοί ξαναχτίζονται, ενώ οι γνώσεις και η μνήμη εμπεδώνονται. Εξασφαλίζοντας την επαρκή ποσότητα ποιοτικού ύπνου καθημερινά, καταφέρνουμε να ξεκουράσουμε το σώμα, αλλά και το πνεύμα μας δηλαδή το νευρικό μας σύστημα. Ταυτόχρονα, όμως επηρεάζουμε και τη διατροφή αλλά και το βάρος μας!
Η μειωμένη διάρκεια ύπνου σε τακτική βάση, σύμφωνα με έρευνες, σχετίζεται με αυξημένο βάρος. Αντίστοιχα, έρευνες σε παιδιά έδειξαν πως παιδιά που κοιμούνται λιγότερες ώρες έχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα σε βάθος χρόνου 5 ετών. Πως, όμως, συμβαίνει κάτι τέτοιο;….
«Κακές» διατροφικές συνήθειες
Έρευνα που έγινε σε φοιτητές έδειξε πως τα άτομα που κοιμούνται μετά τα μεσάνυχτα είχαν αυξημένες πιθανότητες να παραλείψουν το πρωινό γεύμα, είχαν ασταθές μεσημεριανό, ενώ η διατροφή τους ήταν φτωχή σε πιο υγιεινές τροφές όπως το ψάρι, τα φρούτα, τα λαχανικά και το γάλα.
Αυξημένη «όρεξη»
Φαίνεται πως οι λιγοστές ώρες ύπνου διαταράσσουν την ισορροπία των ορμονών της όρεξης και συγκεκριμένα της λεπτίνης και της γκρελίνης, με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξάνεται η πείνα και η όρεξη για πιο λιπαρά τρόφιμα.
Μειωμένη σωματική δραστηριότητα
Τα υψηλά επίπεδα γκρελίνης που παρατηρούνται στα άτομα με λίγες ώρες ύπνου πιθανόν να σχετίζονται με τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Παράλληλα, δεν είναι τυχαίο πως τα άτομα με έλλειψη ύπνου έχουν μικρότερη διάθεση και ενέργεια μέσα στην ημέρα άρα και λιγότερη όρεξη για σωματική δραστηριότητα.
Όπως φαίνεται, τελικά, 7-8 ώρες ποιοτικού ύπνου καθημερινά μπορούν να συμβάλλουν ώστε να προγραμματίσουμε καλύτερα τις διατροφικές μας συνήθειες και να ελέγξουμε το βάρος μας. Κλείνοντας το φως λοιπόν το βράδυ, αφήστε πίσω τα προβλήματα και τα άγχη, ώστε να καταφέρετε την επόμενη ημέρα να ασχοληθείτε με μεγαλύτερη ψυχραιμία και θετική διάθεση μαζί τους.
Πηγή: nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: