Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Το κοινωνικό παντοπωλείο στη Ν.Ιωνία στηρίζει τους δημότες


Το αυτονόητο αλλά και το πλέον ανατρεπτικό κάνει ο δήμος Νέας Ιωνίας στην εποχή της κρίσης ή της κατάρρευσης. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ίδρυσε το κοινωνικό παντοπωλείο, το οποίο λειτουργεί, αντλώντας πόρους βασικά από τον προϋπολογισμό του δήμου.


Σε διαφορά με άλλες ανάλογες δράσεις ο δήμος Ν. Ιωνίας δεν βασίζεται σε προσφορές επιχειρήσεων και μεμονωμένων ατόμων, δεν λειτουργεί βάσει κοινωφελών επιχειρήσεων, ούτε μέσω ΜΚΟ. Φροντίζει για τη σίτιση έως τώρα 600 δημοτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και υπολογίζει ότι μέσα στο 2012 θα μπορέσει να διαθέσει 160.000 ευρώ γι' αυτόν το σκοπό.
«Η σκέψη του να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό παντοπωλείο ξεκίνησε στις αρχές του 2011» λέει ο αντιδήμαρχος Γιάννης Κολμανιώτης.
«Επισκεφθήκαμε διάφορα κοινωνικά παντοπωλεία που λειτουργούσαν και προσπαθήσαμε να συλλέξουμε εμπειρίες και γνώσεις. Τα υφιστάμενα παντοπωλεία λειτουργούν μέχρι τώρα με τις εξής μορφές: Στις μεγάλες πόλεις Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη με σύμβαση που έχουν υπογράψει οι δήμοι με το Carrefour. Δηλαδή τα λειτουργεί το Carrefour και οι δήμοι στέλνουν λίστα, με συγκεκριμένο αριθμό απόρων που με διατακτικές παίρνουν αντίστοιχα προϊόντα.
Απευθυνθήκαμε σε όλα τα μεγάλα super markets, αλλά κανένα δεν δέχτηκε να συμβληθεί μαζί μας με αυτό τον τρόπο. Σε αρκετές πόλεις λειτουργούν βάσει των κοινωφελών επιχειρήσεων που διαθέτουν οι δήμοι αλλά εμείς μη διαθέτοντας τέτοια επιχείρηση δεν μπορούσαμε να λειτουργούμε έτσι. Λίγα παντοπωλεία λειτουργούν μέσω ΜΚΟ, όπου πάλι έχει υπογραφεί σύμβαση με τον δήμο και την ΜΚΟ. Η περίπτωση αυτή πολιτικά απορρίφθηκε, μη θέλοντας να εμπλακούμε σε μια τόσο στενή σχέση με ΜΚΟ.
Επίσης αρκετά παντοπωλεία βασίζουν την λειτουργία τους σε προσφορές επιχειρήσεων και μεμονωμένων ατόμων. Αυτό όμως αναγκάζει τους δήμους να λειτουργούν ευκαιριακά και να παρέχουν προϊόντα που ίσως δεν είναι και πρώτης ανάγκης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού».
Βλέποντας λοιπόν ότι οι ανάγκες για σίτιση είναι πραγματικά μεγάλες και ότι στο μέλλον αυτές θα αυξηθούν οι άνθρωποι του δήμου αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα κοινωνικό παντοπωλείο που θα αντλούσε πόρους βασικά από τον προϋπολογισμό του δήμου.
Έτσι με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ίδρυσαν το κοινωνικό παντοπωλείο κατά εφαρμογή του Νόμου 3463/2006 , όπου προβλέπεται ότι οι δήμοι μπορούν να ενισχύουν οικονομικά κατοίκους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης (Άρθρο 75 παρ. 3 και άρθρο 202 παρ . 2).
Προχώρησαν σε κανονισμό λειτουργίας του κοινωνικού παντοπωλείου , που πέρασε από την επιτροπή διαβούλευσης του δήμου και εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο , ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια κατά την λειτουργία του, έκαναν διαγωνισμό προμήθειας τυποποιημένων προϊόντων 40.000 ευρώ και αρχίσανε να λειτουργούνε από τις αρχές Δεκέμβρη του 2011. Η έδρα του είναι επί της 28ης Οκτωβρίου 3 σε ισόγειο κατάστημα που παραχωρήθηκε δωρεάν από τον σύλλογο Κλωστοϋφαντουργών Ν. Ιωνίας.

Οι ευπαθείς ομάδες διευρύνονται.

Ο δήμος Ν. Ιωνίας ξεκίνησε με 282 οικογένειες που απαριθμούσαν 597 άτομα. Από την λειτουργία του μέχρι τώρα έκαναν αίτηση άλλες 62 οικογένειες. Η πρόβλεψη είναι ότι ίσως φτάσουν μέσα στο 2012 τις 600 οικογένειες.
Πώς θα καλυφθούν όμως οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες;
«Όπως σας είπα, έχουμε βασιστεί στον δημοτικό προϋπολογισμό , ώστε να μπορούμε να τροφοδοτούμε τις οικογένειες με τρόφιμα σταθερά και κάθε πρώτο δεκαήμερο του μήνα» απαντάει ο Γ. Κολμανιώτης.
«Έτσι πέρα από τον διαγωνισμό των 40.000 ευρώ που διενεργήσαμε τέλος Δεκεμβρίου , στο νέο προϋπολογισμό του 2012 έχουμε προβλέψει 160000 ευρώ. Είναι βέβαια φανερό ότι με την μεγάλη οικονομική κρίση που αναμένουμε μέσα στο 2012, τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν. Έτσι θα στραφούμε στο να συλλέξουμε πόρους και τρόφιμα για το παντοπωλείο μας από χορηγίες.
Το Σάββατο 14/01 έγινε μια μεγάλη εξόρμηση μπροστά από τα 12 μεγάλα super markets της πόλης μας.
Στο εγχείρημα συμμετείχαν περίπου 100 εθελοντές, μέλη συλλόγων, σωματείων, πρόσκοποι, μαθητές και μεμονωμένοι πολίτες, οι οποίοι κατόρθωσαν να συλλέξουν 2,5 τόνους τυποποιημένων προϊόντων από τους πολίτες της πόλης μας.
Η ανταπόκριση των δημοτών μας να προσφέρουν από το υστέρημα τους ήταν συγκινητική και το εγχείρημα αυτό θα επαναλαμβάνεται μια φορά τον μήνα. Παράλληλα θα ξεκινήσει ο δήμος μια μεγάλη προσπάθεια, ώστε να έχουμε αντίστοιχες χορηγίες από όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις της Ελλάδος.
Μέσα στα άμεσα σχέδια μας είναι να υπάρξει ένας δημοτικός κωδικός όπου θα μπορεί κάποιος να καταθέτει χρήματα, όπως και η διενέργεια κάποιων πολιτιστικών εκδηλώσεων που τα έσοδα θα διοχετεύονται για το παντοπωλείο μας. Θέλω να τονίσω ότι το όλο εγχείρημα έχει αγκαλιαστεί από τους κατοίκους της πόλης και πολλοί είναι αυτοί που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του» καταλήγει.
Ποιοί δικαιούνται τη βοήθεια του κοινωνικού παντοπωλείου;
Κάθε δικαιούχος παραλαμβάνει το πακέτο του από το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου που περιέχει αλεύρι, αλάτι , ζάχαρη, καφέ ελληνικό, μαρμελάδα, πουρέ πατάτας, ρύζι, χυμό τομάτας, γάλα εβαπορέ , μακαρόνια , κριθαράκι , πέννες , κομπόστα , φασόλια, φακές , φρυγανιές και λάδι.
Ποιοί το δικαιούνται;
«Έλληνες πολίτες Δημότες ή κάτοικοι του Δήμου μας, ομογενείς Δημότες ή κάτοικοι του Δήμου μας, αλλοδαποί που κατοικούν στο Δήμο μας και διαθέτουν άδεια παραμονής. Κύριο κριτήριο ένταξης των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα είναι το εισόδημα ενώ θα λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η οικογενειακή κατάσταση, τα κοινωνικά προβλήματα, η ανεργία , προβλήματα υγείας και αναπηρίες. Για παράδειγμα , για μοναχικά άτομα το εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 5500€,δηλαδή να λαμβάνουν ή το επίδομα βαριάς αναπηρίας από την Πρόνοια ή σύνταξη υπερήλικων ΟΓΑ ή να είναι χαμηλοσυνταξιούχοι άλλων ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ) μας λέει ο Γ. Κολμανιώτης και τονίζει πως η όλη διαδικασία είναι απολύτως διαφανής.
«Ο κατάλογος των δικαιούχων επανεξετάζεται κάθε εξάμηνο και ελέγχεται από την οικονομική επιτροπή του Δήμου. Υπάρχει βιβλίο εισερχομένων και εξερχομένων τόσο για τα προϊόντα που προέρχονται από τον δημοτικό προϋπολογισμό , όσο και αυτά που προέρχονται από χορηγίες και το όλο σύστημα ελέγχεται ηλεκτρονικά. Το κοινωνικό παντοπωλείο διοικείται από πενταμελή επιτροπή που την αποτελούν δημοτικοί σύμβουλοι και υπάλληλοι της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου».
Εκτός από τους υπαλλήλους της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου εργάζονται για την όλη προσπάθεια αρκετοί εθελοντές. «Στα άμεσα σχέδια μας είναι η εκπαίδευση τους , ώστε να συνεισφέρουν ουσιαστικότερα και καλύτερα στις λειτουργίες του δήμου. Με τον τρόπο αυτό λειτουργίας δεν προσλάβαμε κανένα καινούριο υπάλληλο και προσπαθούμε να μηδενίσουμε τα λειτουργικά έξοδα , ώστε όλο το ποσό να διατίθεται για τη σίτιση των απόρων μας» καταλήγει ο Γ. Κολμανιώτης.
Το μοντέλο υπάρχει. Μένει να δούμε αν θα βρει μιμητές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: