Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Σύγχρονη Κιβωτός



Λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της Ναυπάκτου, στο Ξηροπήγαδο Αιτω- λο-ακαρνανίας, ο επισκέπτης μπορεί έχει μια απρόσμενη συνάντηση με ένα καγκουρό, έναν μαύρο κύκνο, ένα λάμα, ή βουβάλια από τα Χάιλαντς. Αρκεί να βρεθεί στη Φάρμα Ναύπακτος του Κωνστανστίνου Θεοδωρόπουλου, ενός σύγχρονου Νώε, που έχει φτιάξει τη δική του κιβωτό, με 85 διαφορετικά είδη ζώων, δίπλα στα θερμοκήπια του.

Είναι πράγματι εντυπωσιακό, ενώ γνωρίζεις ότι περπατάς στα χώματα της Στερεάς Ελλάδας, να έχεις μπροστά σου έναν κερκοπίθηκο Αιθιοπίας, μια βακτριανή καμήλα, μια αντιλόπη ή έναν βούβαλο κατευθείαν από τα Χάιλαντς.
Λάμα. Ο Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος μέσα στο χώρο της φάρμας μαζί με ένα είδος λάμα, το Αλπάκα.
Λάμα. Ο Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος μέσα στο χώρο της φάρμας μαζί με ένα είδος λάμα, το Αλπάκα.
«Δύο ήταν οι βασικοί λόγοι που με οδήγησαν στη δημιουργία αυτής της φάρμας. Ο πρώτος, η αγάπη μου για τα ζώα και ο δεύτερος, η ανάγκη να έχω δική μου κοπριά για να μπορώ να υποστηρίξω την παραγωγή βιολογικών προϊόντων μέσω καλλιέργειας», είναι τα λόγια του Κωνσταντίνου Θεοδωρόπουλου, απάντηση στην αυθόρμητη ερώτηση: «Πώς σας ήρθε η ιδέα για τη φάρμα;».
Από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 άρχισε να δημιουργεί μια ποικιλία ζώων στις εκτάσεις της φάρμας, αρχικά με διάφορα είδη κατσικιών και άγριων προβάτων. Σιγά σιγά έφτιαξε κλουβιά, διαμόρφωσε μια λίμνη και ήρθε σε επαφή με το εξωτερικό για να βρει διάφορα είδη θηλαστικών και πτηνών. Με τον καιρό -και με τη μεγάλη ποικιλία άγριων και εξωτικών ζώων που μάζεψε η Φάρμα της Ναυπάκτου- άρχισε να τραβάει το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής.
«Η εκτροφή τόσων διαφορετικών ζώων είναι μια πολύ δύσκολη και επίπονη δουλειά, που απαιτεί θυσίες. Τα πιο δύσκολα κομμάτια είναι η διατροφή τους, η καθαριότητα και η περιποίησή τους. Αλλά με τον καιρό η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τέτοια που καταφέραμε να φτιάξουμε ένα πελατολόγιο το οποίο μας επιτρέπει να συντηρούμε όλα αυτά τα είδη. Πέρα από ιδιώτες -που μπορεί να μας ζητήσουν, για παράδειγμα, ένα πόνυ, ένα άλογο ή πάπιες- συνεργαζόμαστε με χώρους αναψυχής, πάρκα ζώων και οπουδήποτε αλλού χρειάζονται ένα ή περισσότερα από τα περίπου 85 είδη ζώων που εκτρέφουμε» λέει ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Θερμοκήπιο. Ο κ. Θεοδωρόπουλος μέσα σε ένα από τα θερμοκήπια με κολοκύθια και μαρούλια.
Θερμοκήπιο. Ο κ. Θεοδωρόπουλος μέσα σε ένα από τα θερμοκήπια με κολοκύθια και μαρούλια.
Αν και σύμφωνα με τα αρχεία της φάρμας Ναυπάκτου έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί πάνω από 150 είδη διαφορετικών ζώων στις εγκαταστάσεις της, όλα επιλεγμένα από γεωγραφικό πλάτος αντίστοιχο με αυτό της
 Ελλάδας για να αντέχουν στις κλιματολογικές συνθήκες.
Και φυσικά, η φάρμα λειτουργεί παράλληλα με τη βιολογική καλλιέργεια προϊόντων και τα θερμοκήπια του κ. Θεοδωρόπουλου: «Στην πραγματικότητα το ένα συμπληρώνει το άλλο. Αμοιβαία η μία δραστηριότητα υποστηρίζει την άλλη, έτσι όπως η φύση ανακυκλώνει τα προϊόντα της. Η κοπριά από τα ζώα χρησιμοποιείται για τη βιολογική καλλιέργεια των προϊόντων μας και τα υπολείμματα από τα καλλιεργούμενα προϊόντα χρησιμοποιείται σαν τροφή».
Παρέα. Δίπλα - δίπλα, ένα πόνυ με ένα αγριοπρόβατο από το Καμερούν.
Παρέα. Δίπλα - δίπλα, ένα πόνυ με ένα αγριοπρόβατο από το Καμερούν.
Η ανάπτυξη της καλλιέργειας
Τα θερμοκήπια της φάρμας έχουν τις ρίζες τους στη δεκαετία του '80. Η αρχή έγινε με ένα θερμοκήπιο τριών στρεμμάτων, το οποίο περιλάμβανε καλλιέργειες αγγουριού και ντομάτας. Στις αρχές των 90ς δημιουργήθηκε άλλο ένα θερμοκήπιο 2 στρεμμάτων με υαλοπίνακες, όπου δοκιμάστηκαν διάφορες μορφές καλλιέργειας, όπως: συμβατικά, υδροπονία, χαμηλών εισροών, φυτοπροστασία. Οι προσπάθειες και η ανάπτυξη της επιχείρησής του δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό.
Βασιζόμενος πάντα στις δικές του δυνάμεις -με βάση την παραγωγή του και όχι με επιδοτήσεις, όπως αναφέρει- επέκτεινε τα στρέμματα καλλιέργειάς του και τα καλλιεργούμενα είδη, φτιάχνοντας και μονάδα τυποποίησής τους: «Με τον καιρό εντάχθηκαν και τα άλλα θερμοκήπια στο σύστημα βιολογικής καλλιέργειας και έτσι το 2001 πήραν την πρώτη πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων από τον πιστοποιητικό φορέα ΔΗΩ. Η νομοθεσία, όμως, θέλει τα βιολογικά προϊόντα να διατηρούνται τυποποιημένα. Γι΄ αυτό τον λόγο, από το 2006 ξεκίνησε η κατασκευή συσκευαστηρίου στο χώρο όπου υπάρχουν τα θερμοκήπια». Αυτή τη στιγμή τα Θερμοκήπια Ναυπάκτου εκτείνονται σε 23 στρέμματα.
Βούβαλοι. Μια οικογένεια βουβάλων από τα Χάιλαντς της Σκωτίας.
Βούβαλοι. Μια οικογένεια βουβάλων από τα Χάιλαντς της Σκωτίας.
Το παρόν και το μέλλον
«Τα ζώα είναι αγχολυτικά και η επίσκεψη στη φάρμα της Ναυπάκτου είναι ένας τρόπος για να εκτονωθεί και να χαλαρώσει ο καθένας, ειδικά αυτή την εποχή. Ερχονται αρκετοί επισκέπτες -ακόμα και σχολεία- στη φάρμα, παρ' όλο που δεν είμαστε πάρκο. Η στροφή του κόσμου αυτήν τη στιγμή στη φύση, στην επαρχία, αλλά και στην αγροτική και κτηνοτροφική ζωή είναι εμφανής. Ο περισσότερος κόσμος μού λέει ότι θα επιθυμούσε να ζήσει σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Επίσης, ενώ παλαιότερα οι ιδιώτες ζητούσαν να αγοράσουν άλογα, πόνυ ή περίεργα ζώα, τώρα ζητούν πρόβατα αναπαραγωγής, αγελάδες για γάλα και κότες. Το 80% ζητούν ζώα για τα προϊόντα τους και για το κρέας τους», λέει ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Γεύμα. Δύο βούβαλοι ετοιμάζονται για το μεσημεριανό τους, μέσα στον περιφραγμένο χώρο της φάρμας.
Γεύμα. Δύο βούβαλοι ετοιμάζονται για το μεσημεριανό τους, μέσα στον περιφραγμένο χώρο της φάρμας.
Αλλο ένα σημάδι των καιρών -αλλά και δίδαγμα της οικονομικής κρίσης προς τους καλλιεργητές- είναι ότι πλέον χρειάζεται να αυξήσουν την γκάμα των προϊόντων τους, να προσανατολιστούν στην εποχιακή παραγωγή, αλλά και να ψάξουν για εξαγωγές. Ο κ. Θεοδωρόπουλος εξηγεί πώς οι ενέργειές του κινούνται σε αυτό το πλαίσιο: «Η επέκταση που κάνουμε τώρα στα θερμοκήπια έχει την προοπτική να δημιουργήσουμε μια μεγάλη γκάμα από προϊόντα. Το αμέσως επόμενο στάδιο, μόλις σταθεροποιήσουμε την παραγωγή, θα είναι να κάνουμε εξαγωγές. Εχουμε κάνει κάποιες επαφές. Αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια "άλφα" παραγωγή, θα κάνουμε το επόμενο βήμα». ¦
  • Τα ζώα είναι αγχολυτικά και η επίσκεψη στη φάρμα είναι ένας τρόπος για να εκτονωθεί και να χαλαρώσει ο καθένας, ειδικά αυτήν την εποχή. Ερχονται ακόμα και σχολεία, αν και δεν είμαστε πάρκο».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΟΣ
vgeorgakakos@yahoo.gr

ΦΩTOΓΡAΦIΕΣ: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ
www.periklesmerakos.com

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Λάμα. Ο Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος μέσα στο χώρο της φάρμας μαζί με ένα είδος λάμα, το Αλπάκα.
  • Θερμοκήπιο. Ο κ. Θεοδωρόπουλος μέσα σε ένα από τα θερμοκήπια με κολοκύθια και μαρούλια.
  • Παρέα. Δίπλα - δίπλα, ένα πόνυ με ένα αγριοπρόβατο από το Καμερούν.
  • Βούβαλοι. Μια οικογένεια βουβάλων από τα Χάιλαντς της Σκωτίας.
  • Γεύμα. Δύο βούβαλοι ετοιμάζονται για το μεσημεριανό τους, μέσα στον περιφραγμένο χώρο της φάρμας.
  • Βόλτα. Ενα λάμα βγαίνει από το υπόστεγο.
  • Εγκαταστάσεις. Γενική άποψη από τις εγκαταστάσεις στο Ξηροπήγαδο Ναυπάκτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: