Η αποκλειστική συνέντευξη του Όλιβερ Στόουν στο Crash και το μήνυμά του στην Ελλάδα
Ο μεγάλος δημιουργός πιάνει για άλλη μια φορά αμερικανικούς -και όχι μόνο- εθνικούς μύθους και στερεότυπα. «Δεν είναι έτσι επειδή έτσι (σας έμαθαν να) νομίζετε», μοιάζει να ψιθυρίζει.
«Κάτι χάσατε», λέει στο Crash στην προσπάθειά του να εξηγήσει ότι η Ευρώπη που επισκέπτεται σήμερα δεν θυμίζει αυτή του παρελθόντος.
Ο Όλιβερ Στόουν μιλά και για την αλαζονεία των ΗΠΑ ως υπερδύναμης, για ηγέτες που προσωποποιούν την ελπίδα, αλλά και για το πώς η Ιστορία μπορεί να μας εκπλήξει…
«Είναι θέμα βαθμού. Το αδίδακτη ίσως ήταν καλύτερος τίτλος για τη σειρά “Η Αδίδακτη Ιστορία των ΗΠΑ”. Αλλά προτιμήσαμε το “ανείπωτη” γιατί δεν έχει εγγραφεί στα μυαλά των συμπατριωτών μου. Ακόμη και σήμερα, τα σχολεία στις ΗΠΑ, παρουσιάζουν μια θριαμβολογική αφήγηση για την Αμερική ως “εκλεκτό έθνος”. (…)
Ο Πίτερ (σ.σ. Κουίτσνικ) κι εγώ σκεφτήκαμε πολύ την ηλικία μας-γιατί είμαστε μεγαλύτεροι τώρα-και ότι πρέπει να επιτεθούμε σε αυτό και να προσπαθήσουμε να πούμε στα παιδιά μας και τα παιδιά της επόμενης γενιάς τα ψέματα πίσω από αυτή την αυτοκρατορία. Οπότε, το ονομάσαμε “Η Ανείπωτη Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών”. Ξεκινήσαμε με στόχο να αποκαλύψουμε, όχι νέες συνωμοσίες, αλλά παλιά μοτίβα της συμπεριφοράς μας, τα οποία επαναλαμβάνονται συχνά όταν οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν σε χώρες του Τρίτου Κόσμου στο όνομα του πολέμου κατά του κομμουνισμού, κατά δικτατοριών ή κατά της τρομοκρατίας».
(…)
«Αυτό πιστεύει. Γιατί μέσω του δόγματος, προκαλείται η πρώτη μεγάλη σύγκρουση, κατά την οποία ο Τρούμαν χρησιμοποιεί το φόβο απέναντι στον κομμουνισμό και την τρομοκρατία-τον αποκαλεί τρομοκρατία- ως βάση για τον Ψυχρό Πόλεμο. Και στέλνει Αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους και τεράστια χρηματικά ποσά στην Ελλάδα και την Τουρκία. Καταπληκτική ιστορία».
«Αυτό είναι το λάθος στο σύστημα και την πολιτική μας: ότι κοιτάμε μόνο το αμερικανικό συμφέρον. Και έτσι το παρουσιάζουν και τα ΜΜΕ στη χώρα μας. “Είσαι μαζί μας ή εναντίον μας;” ρωτούσε ο Τζορτζ Μπους. Είναι ένα μοιραίο ερώτημα. Είναι ερώτημα που μόνον ένας νταής θα έκανε».
(…)
«Ο Ουάλας σχεδόν τα κατάφερε. Σχεδόν. Ο Τζον Κένεντι σχεδόν τα κατάφερε. (…).
Η χώρα που παρέλαβε ο Ομπάμα πράγματι παρέπαιε, αλλά ο Ομπάμα πήρε μια κακή κατάσταση και, υπό μια έννοια, την επιδείνωσε. Αντί να αποκηρύξει τις πολιτικές του Μπους και των προκατόχων του, ο Ομπάμα τις παγίωσε»… (…)
«Ο Τσίπρας έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα αντιπολιτευτική θέση στην Ελλάδα, είναι εν δυνάμει ο μελλοντικός πρωθυπουργός. Πήρα θάρρος, μιλώντας μαζί του. Έχει φρέσκια όψη, αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες της Ευρωζώνης».
(…)
«Ναι, νομίζω ότι εγείρει αυτό το πρόβλημα. Εάν είχατε διαφορετικά νομίσματα, μπορεί η Γερμανία να ήταν πάλι η πιο ισχυρή χώρα στην Ευρώπη, αλλά τουλάχιστον θα είχατε ακόμη δικό σας νόμισμα. (…) Νομίζω ότι κάτι χάσατε παραδίδοντας τα νομίσματά σας και τις εθνικότητές σας… Κάτι χάθηκε εδώ. Δεν είμαι σίγουρος ότι το ευρώ ήταν καλή ιδέα».
Ο Όλιβερ Στόουν εύχεται καλή τύχη στην Ελλάδα και ελπίζει τα πράγματα να πάνε καλύτερα στη χώρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου