Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Η δύναμη του εγκεφάλου ελέγχει τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο

Οι ρομποτικές συσκευές που ελέγχονται από τα κύματα που εκπέμπει ο εγκέφαλος αποτελούν ένα ταχέως αναπτυσσόμενο πεδίο έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.
Μια νέα συσκευή που ανέπτυξαν Κινέζοι επιστήμονες εκμεταλλεύεται την ενέργεια του εγκεφάλου για να κινήσει ένα μικρότηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο με τέσσερις ρότορες.
Οι ερευνητές του Zhejiang University προσάρμοσαν ένα ελικόπτερο Parrot AR Drone 2.0 σε ένα κράνος ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος Emotiv EPOC.
Το κράνος παρακολουθεί την εγκεφαλική δραστηριότητα του χειριστή, στέλνει τα σήματα μέσω Bluetooth σε ένα PC που τρέχει ειδικό λογισμικό και στη συνέχεια οι εντολές διαβιβάζονται στο ελικόπτερο.
Για την απογείωση, ο χειριστής πρέπει να σκεφτεί όσο πιο έντονα μπορεί την έννοια «αριστερά». Όταν πια βρεθεί στον αέρα, μπορεί να σκεφτεί «δεξιά» για να πετάξει προς τα εμπρός, «αριστερά» για να περιστραφεί… δεξιόστροφα, και «σπρώξε» για να ανέβει ψηλότερα.
Για να κατέβει το ελικόπτερο σε χαμηλότερο ύψος, ο χειριστής πρέπει απλά να σφίξει τα σαγόνια του, ενώ μπορεί να λάβει και φωτογραφίες από την κάμερα του ελικόπτερου ανοιγοκλοίνοντας τα μάτια.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στο μέλλον ανάλογες τεχνολογίες θα επιτρέψουν ακόμα και σε παράλυτους πιλότους να ελέγχουν τα δικά τους αεροσκάφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: