Δευτέρα 18 Απριλίου 2011




Καλλιρρόη Τρικάλων

Η Καλλιρρόη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1040 μέτρα στη μέση της νοητής γραμμής Ιωαννίνων-Τρικάλων. Οι προτεινόμενες διαδρομές με ΙΧ είναι :
- Από Καλαμπάκα, 60 χλμ. (50 λεπτά)
- Από Μέτσοβο, 40 χλμ. (40 - 50 λεπτά)
- Από Αθήνα-Λαμία-Καλαμπάκα-Καλλιρρόη (5.5 - 6 ώρες περίπου)
- Από Θεσσαλονίκη-Τρίκαλα-Καλαμπάκα-Καλλιρρόη (3 - 3.5 ώρες περίπου)
Επίσης είναι δυνατή και η πρόσβαση με την συγκοινωνία καθώς το ΚΤΕΛ Τρικάλων έχει αρκετά δρομολόγια όχι μόνο στην Καλλιρρόη αλλά και σε όλα τα χωριά της Διευρυμένης Κοινότητας Ασπροποτάμου κατά την διάρκεια των θερινών μηνών. Η πρόσβαση με αυτοκίνητο ή με ΤΑΧΙ είναι εύκολη καθώς όλο το οδικό δίκτυο είναι ασφαλτοστρωμένο.
Εδώ μπορείτε να βρείτε τον χάρτη των Τρικάλων αλλά και σε μια πιο κοντινή ματιά τον χάρτη της διευρυμένης κοινότητας Ασπροποτάμου.
Η διαδρομή Καστανιά-Ασπροπόταμος χαρακτηρίζεται σαν μία από τις γραφικότερες διαδρομές της Πίνδου. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν δραστηριότητες βουνού, όπως ποδήλατο βουνού, κανώ καγιάκ, τοξοβολία, ορειβασία, ιππασία και πεζοπορίες μέσα στα όμορφα δασικά συμπλέλγματα της περιοχής. Μοναδικές εκδρομές με διαδρομές και υπαίθρια γεύματα σε ξύλινα κιόσκια και παγκάκια κάτω από τον ίσκιο των πλατάνων μέσα στο άλσος δίπλα στο ποτάμι. Μπορείτε ακόμα να περιπλανηθείτε σε γκαλντερίμια πάνω στην παλιά βλαχόστρατα δίπλα στον Ασπροπόταμο.
Η καλύτερη λύση για τον επισκέπτη που δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του είναι να ακολουθήσει τον οδικό άξονα Τρίκαλα-Πύλη-Ελάτη-Περτούλι-Δέση-Τρία Ποτάμια-Καστανιά-Καλαμπάκα-Τρίκαλα (ή με αντίστροφη φορά). Η διαδρομή παρουσιάζει σε όλη της σχεδόν το μήκος (συνολικά 150 χιλιόμετρα) εξαιρετικό ενδιαφέρον και έντονες εναλλαγές.
O επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί τη δρακολίμνη Βερλίγκα, ιδιαίτερα την άνοιξη που λιώνουν τα χιόνια, την Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών με τους 13 τρούλους, το τρίτοξο γεφύρι του Μίχου στην Ανθούσα, το σημαντικότερο γεφύρι της περιοχής και τα παλιά αρχοντικά σε όλα τα γύρω χωριά. Επίσης σημαντικά αξιοθέατα είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (1725) στο Χαλίκι, το μοναστήρι της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας (1799) στην Ανθούσα, το μαντάνι του Δαίμονα στη Τζούρτζια, ο μεγαλύτερος καταρράκτης της περιοχής, το γεφύρι του Φίλου στο Χαλίκι, το καταφύγιο άγριων ζώων στο Στεφάνι και την Κακαρδίτσα, το υψηλότερο όρος της νότιας Πίνδου. Για τους λάτρεις των σπορ υπάρχει η δυνατότητα να κάνουν rafting και canyoning, να διασχίσουν δασικούς δρόμους και ορεινές διαδρομές με τζιπ ή απλώς να κάνουν πεζοπορία σε παρθένα δάση.
Το πλέον αξιοθαύμαστο είναι η ιερά μονή του Τιμίου Σταυρού στον οικισμό των Δολιανών. Είναι διάσημη για την μοναδική αρχιτεκτονική της. Τέσσερις μεγάλοι τρούλοι περιβάλλουν τον κεντρικό και συνοδεύονται από επτά μικρότερους. Υπάρχουν πολυγωνικές αψίδες και ημικυκλικές προεξοχές στους τοίχους που διακοσμούνται με ανάγλυφες παραστάσεις των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Γεωργίου, Δημητρίου και του αρχαγγέλου Μιχαήλ. Η αρχική κατασκευή χρονολογείται από το 1770, ανακατασκευάστηκε στα 1840-48, ενώ το 1943 κάηκε από τους Γερμανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: